10.3.2009

La 7.3. Sapatti



Jad Hashmonan Raamattukylän oliivien murskain, jolla oliivit murskattiin ennen puristamista öljyksi..


Vartiotorni


Jad Hashmona on ihana alue. Nimi tarkoittaa kahdeksan muistolle.
Asuimme Pirkon kanssa alla olevan talon päätyhuoneessa.



Suomen Lähetysseuran Jerusalemin Shalhevetjah työkeskuksen kirkkosali.



Työkeskus ulkoa. Työtekijöiden asunnot ja kirkkosali.



Alla majatalo, jossa joimme kirkkokahvit. Siellä ovat oleskelutila, ruokala
majoitustilat. Talossa on paljon leirejä ja sitä käyttävät eri
kansallisuudet.



Pastori Tarja Säynevirta. Lukion opettajani Kuopiossa

Opas kertoi Jad Hashmonan Raamattukylästä. Yhdeltätoista olin jadilaisten jumalanpalveluksessa, jossa lapset olivat pukeutuneet Purim juhlan vuoksi. Kahden aikaan lähdin Sirkan, Ullan ja Anna-Liisan kanssa Lähetysseuran työkeskukseen suomenkieliseen jumalanpalvelukseen ja messun jälkeen oli kirkkokahvit. Tarja piti liturgian.

Illalla oli viimeinen ilta ja saimme pyhiinvaeltajan kunniakirjan.

Päivä oli kuuma. Noin 30 astetta lämpöä.

Pe 6.3. Jerusalem


Lähdimme aamupalan jälkeen Jerusalemiin. Öljymäen, Getsemanen, Via Dolorosan ja Jerusalemin kujien kautta vaelsimme Golgatalle ja puutarhahaudalle, jossa oli ehtoollinen. Sen piti Suomen Lähetysseuran lähetti Tarja Säynevirta, joka on työssä SLS:n Shalhevetjah työkeskuksessa ja työskentelee erityisesti thailaisten siirtotyöläisten keskuudessa. Hän oli ennen työssä Thaimaassa. Tarja oli minun uskonnon ja psykologian opettaja Kuopiossa Kallaveden lukiossa.

Jadissa sapattiateria ja israelilaisten laulujen ilta .

To 5.3. Jerusalem

Jerusalemin temppeli Jeesuksen aikaan Jerusalemin pienoismallissa Israelin kansallismuseossa.

Pienoismallin tavallisen kansan asuntoja.
Siionismin isän Herzlin muistomerkki.








Lähdimme Jerusalemiin ja matkalla näimme mantelipuiston ja Soregin laakson ja Ein Keremin kylän (= viinitarhan lähde). Ensin menimme Jad Vashemin juutalaisvainojen museoon, joka oli vaikuttava. Kävimme myös lasten mustomerkillä ( puoli miljoonaa lapsiuhria) ja ikuisen tulen huoneessa, joka on muistoalttari menehtyneille. Täältä menimme Herzlin vuorelle, jossa on hänen muistomerkkinsä. Hän on siionismin isä. Siellä ovat myös Izrak Rabinin ja Golda Meirin haudat. Kävimme myös Israelin kansallismuseossa, jossa on Jerusalemin pienoismalli ja kirjan museo eli esillä ovat Gumranin kirjalöydöt ja tietoa yhteisöstä samoinkuin muista VT:n vanhoista käännöksistä.

Tämän jälkeen alkoi matka kohti Jad Hashmonaa eli majapaikkaamme. Kuudelta oli runsas illallinen ja iltaohjelmana Jad Hashmonan perustajajäsenet kertoivat paikan historiasta. Jad Hashmona on siis suomalaisten perustama kibbutsi 15 km Jerusalemista. Majoituspaikkoja on yli 40 ja ihana ravintola ja raamattupuisto. Perheitä alueella on 14 ja lapsia 40. Paikka on nykyisin messiaanisten juutalaisten ja muodoltaan moshavi. Alueelta on ihanat näköalat. Viereisellä kukkulalla säilytettiin VT:n aikaan liitonarkkia, ennenkuin Daavid vei sen Jerusalemiin.

Ti-ke 3-4.3. Tiberias, Nasaret, Kuollut meri, Ein Gedi ja Jad Hashmona


Ti 3.3. ja ke 4.3.

Tiistaina satoi melkein koko päivän, mikä oli paikallisille siunaus, koska sadetta on saatu vähän. Olin iltapäivällä kylpylässä, jossa ovat luonnonlähteiden mineraalialtaat. Illalla juutalainen perhe kertoi elämästään. Vanhemmat ja viisi lasta olivat joutuneet muuttamaan 2005 pois Gazasta, kun alue oli luovutettu palestiinalaisille. Isällä oli ollut siellä kauppa, mutta nyt hän oli työtön ja perhe asui vuokralla ja elämä on kovaa. Eivät olleet saaneet kodistaan kunnollista korvausta valtiolta.
Keskiviikkona lähdimme aamiaisen jälkeen kohti Nasaretia. Nasaretin perinnekylässä saimme tutustua Jeesuksen ajan elämään. Pengerrykset, paimenet, viinin- ja oliiviöljyn valmistus. Naisten työt ja puusepänverstas jne. Söimme myös perinneaterian: leipää, oliiveja ja oliiviöljyyn sekoitettua seesamin siemeniä sekä tahnaa ja yrttiteetä. Jatkoimme matkaa Kuolleelle merelle. Jisreelin laakso, Gilboan vuori, Mooren kukkula, Gideonin lähde eli matkasimme pitkin Jordanin vartta. Erilaisia viljelmiä. Vehnä ja ohra ovat täältä kotoisin. Länsiranta kuului Jordanialle ennen kuuden päivän sotaa. Ohitimme Jerikon, palestiinalaisen kaupungin ja Kiusausten vuoren. Jordanin laaksossa ajoimme kohti Kuollutta merta. Ohitimme myös Gumranin essealaisen kylän, josta löydettiin v 1947 vanhat VT:n käsikirjoitukset. Johannes Kastaja vaikutti täällä ja ihmisiä tuli Juudeasta ja Samariasta häntä kuulemaan.
Osa jäi uimaan Kuolleeseen mereen ja osa meni Ein Gedin luonnonpuistoon, jossa Daavidin vesiputous. Lähdin vaeltamaan putoukselle. Näin tamaaneja ja vuorikauriita sekä lintuja.
Päivän päätteeksi siirryimme kohti Jerusalemia ja Jad Hashmonaa (Suomalaisten perustama kibbutsi. Nimi tarkoittaa kahdeksan muistolle eli niiden kahdeksan juutalaisen muistolle, jotka Suomi luovutti Saksalle ja jotka yhtä lukuunottamatta surmattiin keskitysleirillä), joka oli loppuajan majapaikkamme.


Jeesuksen julistus omasta tehtävästä.

Nasaretin perinnekylän lammaslauma, joita paimenet hoitivat.

Miehen uskollinen työtoveri: aasi.

Päivi öljypuun alla.










Hannah kangaspuiden edessä.
Hannat


Puuseppä työssään.



Ein Gedin luonnopuiston Daavidin vesiputous
Matkalla Daavidin putouksille Ein Gedissä näimme vuorikauriita kiipeilemässä ketterästi kallion kielekkeillä. Näimme myös useita tamaania ja lintuja.

9.3.2009

Ma 2.3. kuvin

Israelin kevät on ihana: maassa ja puissa on kukkia ja linnut laulavat kilpaa.




Galileanjärven kalastaja vekkonsa kanssa.





Oliivi eli öljypuu on tärkeä puu Israelissa siitä saatavan öljyn vuoksi.


Jeesus sanoi Pietarille: Tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani.


Pietarin koti Kapernaumissa. Jeesus asui todennäköisesti samassa talossa.



Kapernaumin synagooga.



Ma 2.3. Galileanjärvi ja Golanin kukkulat







Runsaan aamupalan jälkeen lähdimme hotellista bussilla retkelle. Ensin menimme Autuaiden vuorelle, jossa Jeesus puhui vuorisaarnan. Mäen kukkulalla on katolinen kirkko ja siellä opas luki Raamatusta Matteuksen evankeliumin viidennen luvun alkua. Seuraavaksi menimme Galileanjärvelle kalastajaveneellä. Järvi on n. 20 km pitkä ja siinä on useita eri kalalajeja ja siinä kalastetaan vielä tänäänkin. Veneessä oli aamuhartaus ja yksi kalastajista tanssi kanssamme musiikin tahdissa israelilaista tanssia.
Seuraavaksi menimme Kapernaumiin, joka oli Jeesuksen kotikaupunki. Katolisen kirkon alla on Pietarin kodin rauniot, jotka näkyivät lasilattian läpi. Todennäköisesti myös Jeesus asui talossa. Samalla alueella oli myös synagoogan rauniot ja kylä. Raamatussa kerrotaan useista tapahtumista, joita tapahtui tässä kaupungissa.


Jatkoimme matkaa Golanin kukkuloille, jotka kuuluivat ennen 1967 sotaa Syyrialle. Jom Kippur sota oli vuonna 1973. Kävimme Gamlan luonnonpuistossa, jossa oli myös entinen Gamlan juutalaisasutus, jonka roomalaiset tuhosivat. Näimme kotkan ja paljon kukkia esim. punavuokon ja villisinappia. Katzrin- kylässä söimme välipalan. Matka jatkui kohti Rauhan näköalapaikkaa, josta oli näkymä kohti Kinneretin moshavia. Ennen raja oli mennyt Syyrian kanssa täältä ja he olivat häirinneet yhteisön elämää. Opas kertoi esim. asepalvelveluksesta, joka on pojille kolme ja tytöille kaksi vuotta, kun he ovat täyttäneet 18- vuotta ja joka vuosi on kuukauden kertausharjoitus. Katselimme näköaloja ja viljelyksiä sekä asumatonta seutua ja tulimme alas kukkuloilta jännittävää serpentiinitietä. Pohjoiseen jäi Hermon-vuori.
Tulimme takaisin hotelliin, jossa söimme runsaan illallisen. Iltatilaisuudessa Heikki Syväntö, Kaarlo Syvännön poika kertoi Raamatunlähetystyöstä.

Israelin matka 1-8.3.2009

Pirkko hotelli Avinin portailla tulopäivänä.
Kun tulimme hotellihuoneeseen näimme sateenkaaren ulottuvan Galileanjärven ylle.


Tiberiaan kaupunki Galileanjärven rannalla. Palmuja, vuoria ja järvi, jossa purjehti veneitä.



Su 1.3. lento kohti Tel Avivia alkoi klo 6.15. Perillä oli tihkusadetta, mikä oli paikallisille tärkeää, koska kuivuus on jatkunut kauan. Bussilla kohti Tiberiasta. Ryhmässämme oli 34 ihmistä, Tom ja Maikki Langi ja Sinikka Töyrylä matkanjohtajina ja opas nimeltään Marianne ja matkanjärjestäjä Toiviomatkat. Opas kertoi matkalla paikoista, joita ohitimme, joita olivat esim. Harmageddon, Taaborin vuori, Jisreelin laakso jne. Tulimme perille ja majoituimme Aviv-hotelliin. Huonetoverini oli Pirkko ja huoneestamme avautui näköala Gennesaretin järvelle. Järven ylle heijastui kaunis sateenkaari. Kävin kaupungilla Pirkon, Varpun ja Liisan kanssa ja vaihdoin sekeleitä. Illalla lounas ruokalassa ja iltaohjelma. Lounaalla oli alkupalat pöydissä pienillä lautasilla ja pääruokaa oli myös paljon ja jälkiruokana kakkua, hedelmiä ja mansikoita.